Kontanter: Garanteret topsikkert

Nationalbanken gør det. Bankerne gør det. Nokas gør det også. Håndterer og transporterer kontanter. Det kræver nogle ekstremt høje sikkerhedskrav, og Nokas har lige været gennem en re-certificering, der dokumenterer virksomhedens høje ambitionsniveau og professionalisme.

Der er ingen tvivl om, at sikkerheden skal være i den absolut højeste ende, hvis man som virksomhed skal håndtere kontanter på betryggende vis. Branchen har derfor en sikkerhedscertificering, der betyder, at man kan godkendes til kontanthåndtering, eller at være depot for Nationalbanken. Det er en branche som historisk set har været udsat for mange røverier, men blandt andet gennem investeringer af intelligente løsninger, er virksomhederne nu nogle af landets mest sikrede.

”Det eneste røveri, vi har haft i Nokas, var tilbage i 2014. Røverne fik ingenting med sig. De blev fanget, dømt og fængslet,” forklarer Peter Junge, der er administrerende direktør for Nokas, og han fortsætter med fortællingen om, hvorfor der ikke kom en eneste krone ud af forsøget:

”Inden en chauffør sætter sig ind i bilen for at transportere kontanter, er der mange tekniske procedurer, som skal gennemføres. Og én af de løsninger, vi har installeret, og som i princippet lyder ret simpelt, er, at vi har installeret sikringssystemer, der på et splitsekund farver pengene, og dermed gør dem totalt værdiløse, hvis man forsøger at få fat i dem.” Han tilskriver Nokas succes mange års arbejde med sikkerhed.

Vi beskytter vores medarbejdere

Peter Junge beskriver strategien som neutraliserende, hvilket i øvrigt står i skarp kontrast til andre lande, hvor bilerne er panserede og chaufførerne bærer sikkerhedsveste og våben.

”Vores tilgang i de nordiske lande er en helt anden. Vi starter med ønsket om at beskytte vores medarbejdere. Derfor investerer vi i at optimere processerne og udvikle intelligent teknologi. Og når vi gør dét, så er der styr på hele værdikæden, og dermed beskytter vi helt automatisk også pengene. Det betyder, at der ikke er incitament til overhovedet at forsøge at få fat i dem.”

Professionalisme og høje standarder

Certificeringen er en vigtig forretningskritisk proces både i forhold til medarbejdernes sikkerhed og som garanti over for kunderne.

”Det er selvfølgelig helt afgørende, at vi kan give denne garanti til vores kunder. Derfor er certificeringen helt central for vores forretning, så vi kan dokumentere vores høje standarder og professionalisme.”

Selve certificeringen er en omfattende og krævende proces, som kræver meget af en organisation. Og Peter Junge er stolt af de ansatte hos Nokas, som fik ros under re-certificeringen.

”Jeg ved jo godt, at vi har dygtige medarbejdere. Det viser de jo hver eneste dag. De er kompetente, de er engagerede, og de følger alle procedurerne. Men derfor er det jo alligevel en cadeau, når man også får ros udefra.”

Fakta:

Dansk Standard DS3999 er udarbejdet af DS-udvalg S-470, Sikkerhedsledelse, med repræsentanter fra Finansrådet, de større pengeinstitutter, Nationalbanken, SikkerhedsBranchen, Politiets Efterretningstjeneste, Rigspolitiet, repræsentanter fra større værdihåndteringsselskaber samt en repræsentant fra Vagt- og sikkerhedsfunktionærernes Landssammenslutning. Processen ledes af Dansk Standard.

Nokas Værdihåndtering har de nogle af de bedst sikrede tællecentraler i Europa, og er netop blevet re-certificeret i henhold til Sikkerhedsbranchens standard DS3999. Begge centraler er udstyret med det mest moderne sikkerhedsudstyr, der findes på markedet. Medarbejderenes sikkerhed er i top, og Nokas kan garantere, at kundernes værdier beskyttes af førende teknologi og processer.

I Danmark har vi kontantreglen, der betyder, at man skal kunne betale med kontanter i tidsrummet mellem kl. 06:00 og frem til kl. 22:00, hvis der også er andre betalingsmuligheder som f.eks. mobilbetaling eller betalingskort. Apoteker og andre sundhedsfaglige virksomheder skal tage imod kontanter i hele åbningstiden.

Nokas udfører en væsentlig samfundsmæssig opgave ved at opretholde en sikker infrastruktur for kontante betalinger. Nokas leverer og afhenter kontanter til og fra butikker og sørger for, at pengene transporteres og opbevares sikkert. Virksomheden servicerer også en lang række pengeinstitutter og hæveautomater, herunder det landsdækkende KONTANTEN-konceptet som flere pengeinstitutter har tilsluttet sig.