Efter corona-dyk: Kontanterne vender tilbage

Appetitten til at bruge kontanter er tilbage i Danmark

Der hæves nu kontanter næsten lige så ofte som før den omfattende nedlukning af Danmark, viser nye tal fra det landsdækkende netværk af pengeautomater, KONTANTEN. Kun turisterne mangler i ligningen.

Efter flere måneder med helt eller delvist corona-lukket i danske butikker er appetitten på kontanter i Danmark på vej tilbage til det normale niveau. Det viser nye tal fra Nokas, der driver ‘KONTANTEN’ -det netværk af pengeautomater, en række pengeinstitutter over hele landet har slået sig sammen om.

Da nedlukningen blev en realitet i marts, kunne det aflæses direkte i antallet af transaktioner per pengeautomat i KONTANTEN-netværket, der faldt med 24 procent i de første uger efter lukningen.

Siden maj er antallet af hævninger steget jævnt, og i juli var antallet af transaktioner pr. pengeautomat blot ti procent mindre end niveauet for samme periode sidste år, viser nye tal fra Nokas.

Turisterne udeblev

De ti procent skyldes blandt andet, at turisterne er blevet hjemme i år og derfor ikke hæver penge, forklarer Anders Gaba, der er viceadministrerende direktør hos Nokas i Danmark. I løbet af nedlukningen har man dog også set et velkendt fænomen: At danskerne sikrer sig flere kontanter end normalt:

“Da lukningen af Danmark var en realitet, så vi, at den cirkulerende pengemængde - altså de kontanter, der er i omløb i Danmark, steg væsentligt mere end vanligt. Sådan er det ofte i krisetider, fordi kontanter giver mange tryghed. Man vil gerne sikre sig, at man har kontanter, så man kan betale for varer og tjenesteydelser, selv hvis alt andet bryder sammen,” siger Anders Gaba.

Statistikken for den cirkulerende pengemængde udgives af Nationalbanken. Den viser, at kontanter i omløb steg med næsten otte procent i perioden januar til juni 2020. Til sammenligning var stigningen i samme periode i 2019 på blot tre procent.

Minimal risiko for smitte

I de kaotiske første uger efter nedlukningen herskede der i en periode tvivl om, hvorvidt virussen særligt kunne smitte via pengesedler – men den bekymring kunne både WHO og efterfølgende også Statens Serum Institut mane i jorden. Ifølge SSI er der ikke særlig risiko for smittespredning via kontanter. Men det betyder noget, om man følger det generelle råd om god håndhygiejne.

Fakta:

  • Kontantreglen – altså reglen om, at kunderne skal kunne betale kontant – har været gældende under hele coronanedlukningen.
  • Kontantreglen gælder i tidsrummet 6:00-22:00 – også selv om butikken har skiltet med, at man anmoder kunderne om at betale med betalingskort eller mobil.
  • Apoteker og andre sundhedsfaglige virksomheder skal modtage betaling kontant i hele åbningstiden.
  • Kontanter er fortsat en vigtig betalingsform for mange danskere, og under krisen har mange sikret sig en forsyning af kontanter og har hævet større beløb end vanligt.
  • Ifølge Statens Serum Institut er risikoen for smittespredning via kontanter minimal.