Loven om betalinger og hvidvaskloven er netop blevet revidere
KONTANTER: BORGERNES PENGE – BORGERNES VALG
Det er op til den enkelte borger, om de vil betale kontant, når de fx handler eller går på restaurant. Det har folketinget netop vedtaget i revideret lov om betalinger og hvidvaskloven. Det gælder dog ikke i alle døgnets timer. Og beløbets størrelse er imidlertid heller ikke op til borgeren selv, for loftet for hvor meget, du må betale kontant, er blevet sænket væsentligt.
Loven om betalinger og hvidvaskloven er netop blevet revideret. Det betyder, at kontantreglen fastholdes, som den er i dag, så man kan betale med kontanter de steder, hvor man også kan betale med digitale løsninger. Og det er godt. Men borgernes mulighed for at betale er dog beskåret i tidsrammen 22-06 og i områder, som kan være udsatte for røverier, fra 20-06. Samtidig er loftet for at betale med kontanter sænket fra 50.000 kroner til 20.000 kroner. Nu kan man ikke spare op i kontanter og fx betale en ny racercykel eller børnenes konfirmation, hvis cyklen eller festen koster mere en 20.000 kroner
”Jeg mener, at loven rammer skævt, når man sænker det beløb, man må betale kontant. Man rammer de få, men det går ud over de mange både helt almindelige borgere og helt legitime erhverv. Kontantbetaling er en nem, hurtig og sikker betalingsform, der sikrer både kunden og forretningen i forbindelse med en handel. Kunden får sine varer og butikken sine penge med det samme,” siger Anders Gaba, der er adm. direktør for Nokas Danmark og tilføjer:
”Og der er ingen gebyrer på kontanter.”
Men hvorfor er det vigtigt også at kunne betale med kontanter, når der er så mange andre forskellige løsninger at vælge mellem, kunne man måske med rette spørge? På den store klinge, handler det om ikke at sætte samfundets robusthed over styr. For et samfund uden kontanter er sårbart, fx når der er nedbrud, serverfejl og eventuelle cyberangreb. Her svigter kontanter aldrig. Men ifølge Anders Gaba handler det også om andre ting:
”I Danmark går den digitale udvikling hurtigt, og en del handel foregår kontantløst. Det er fint. Men vi må ikke glemme, at der også samfundsgrupper, der er helt afhængige af at kunne betale med kontanter, ligesom der er forbrugere, der ganske enkelt ønsker at betale kontant, fordi det giver dem overblik, frihed til at vælge og retten til privatliv.”
Kontanter er den eneste måde at betale på, hvis man ønsker at bevare sit privatliv uden at give andre indsigt i, hvad man bruger sine penge på. Kontanter kan håndteres af alle, børn som gamle. Af dem, der har vanskeligt ved det digitale, svært ved at huske koder eller ikke kan få et betalingskort. Det kan være den eneste betalingsmulighed for mange af samfundets udsatte borgere.
Derfor er det godt at have et alternativ. Og derfor er det vigtigt, at kontantreglen bliver bevaret og holdes i hævd, så borgerne fortsat har muligheden og retten til selv at vælge, hvordan de vil betale med deres egne penge.
Fakta: Lidt om kontanter
For cirka 1000 år siden omkring 1020, skabte Knud den Store det første egentlig organiserede møntvæsen i Danmark, og allerede fra begyndelse blev mønterne brugt som betalingsmiddel. Siden da – med enkelte undtagelser – har kongen og dronningen slået mønt med navn, monogram og/eller portræt.
Nationalbanken:
Læs mere om sedlerne og motivvalg: https://www.karinbirgittelund.dk/uploads/2/6/7/8/26786815/kongeriget_danmarks_penge_dk-kopi.pdf?fbclid=IwAR0bNnn9wDzRo0O0fEDAZA_LDCDPeJkpQyYeZYNJBXm7rBdUK0ADXdKiM9M
OM NOKAS
Nokas udfører en væsentlig samfundsmæssig opgave ved at opretholde en sikker infrastruktur for kontante betalinger. Nokas leverer og afhenter kontanter til og fra butikker og sørger for, at pengene transporteres og opbevares sikkert. Virksomheden servicerer også en lang række pengeinstitutter og hæveautomater, herunder det landsdækkende KONTANTEN-konceptet.