Pengeinstitutter sparer penge på fælles pengeautomater

16 pengeinstitutter har ind til videre tilknyttet sig en fælles løsning til pengeautomater. Konceptet er KONTANTEN, hvor Nokas overtager ejerskabet af bankernes ATM’er og døgnboksaktivitet. SDC-datacentralen er nu også koblet på løsningen, og Middelfart Sparekasse er den første i rækken, som indgår i samarbejdet.

 

Deleordninger er ret populært i øjeblikket – og det kan der være mange gode grunde til. For pengeinstitutter, kan det handle om at finde løsninger, som man kan dele med andre banker for at reducere omkostninger og kompleksitet, så man kan fokusere ressourcerne dér, hvor det giver mest værdi for kunderne.

Sådan ét koncept er KONTANTEN. Middelfart Sparekasse er det seneste pengeinstitut i rækken, som er hoppet med på konceptet, hvor Nokas tilbyder bankerne én fælles løsning. Nokas overtager alle bankens ATM’er, står for servicering og drift. For dette betaler pengeinstitutterne et gebyr pr. transaktion. Samtidig overtager Nokas driften af bankens Døgnbokse og laver aftale omkring kontanthåndtering direkte med bankernes erhvervskunder.

Det betyder blandt andet, at bankerne ikke længere behøver specialviden om pengeautomater, kassettetyper, blæksikring osv. Ligesom filialerne ikke længere skal bruge ressourcer på at servicere pengeautomaterne.

Mulighed for endnu flere banker
Jo flere pengeinstitutter, der er med, des bedre muligheder har Nokas for at optimere ATM-flåden, konsolidere ATM’ere og forhandle favorable priser og betingelser. På den måde skal bankerne ikke længerer opretholde denne specialviden og opnår stordriftsfordele ved at være med i fællesskabet.

Indtil nu har løsningen været tilgængelig for pengeinstitutter, som bruger BEC-datacentralen, men nu er der også åbnet op for pengeinstitutter tilknyttet SDC-datacentralen. Middelfart Sparekasse, der er tilknyttet SDC, har kørt pilot på KONTANTEN her i oktober, og nu er Sparekassen Kronjylland den næste i rækken.

”Vi har arbejdet med KONTANTEN som et koncept til bankerne gennem godt 4 år, og det er helt klart et gennembrud, at vi nu også kan tilbyde løsningen til de banker, der er tilknyttet SDC-datacentralen. Det er gået rigtig fint med migreringen af Middelfart Sparekasse, så nu er vi klar til at fortsætte med Sparekassen Kronjylland og mange flere banker, som står klar til at komme på”, fortæller Ulrich Bøgelund Byrum, som er Direktør for kunder og forretningsudvikling hos Nokas.

”Værditransport og drift af ATM’er er jo et kerneområde for os. Så udover at fjerne kompleksitet hos bankerne, så kan vi også tilbyde stordriftsfordele med dette koncept. Vi er lige nu i dialog med flere SDC pengeinstitutter om at komme med på konceptet, og vi håber og forventer at kunne få endnu flere med i det nye år. Det er klart, at jo flere pengeinstitutter, der vælger at gå med på løsningen desto billigere bliver det for det enkelte pengeinstitut at deltage.

Kunderne får adgang til mere end 250 pengeautomater
For bankens kunder betyder det, at de får adgang til et større antal pengeautomater. De kan bruge alle ATM’er og døgnbokse, der er med i samarbejdet og har dermed flere automater at vælge mellem. F.eks. kan et lokalt pengeinstitut i Syd Jylland tilbyde deres kunder bedre service, hvis de er flyttet til en landsdel, hvor banken ikke har en filial. Eller hvis familiens børn fx flytter til København for at studere, så har de så fortsat muligheden for at benytte ATM’erne, som var det pengeinstituttets egne, f.eks. kan de udover at hæve penge også indbetale kontantbeløb, få saldooplysninger og hæve EURO.

Kunder i banker, der har valgt at være med på KONTANTEN har nu flere automater at vælge imellem. I øjeblikket er der 262 pengeautomater. Hvis man er kunde i en anden bank, kan man sagtens hæve i KONTANTEN, men ikke indsætte penge.

Fakta:

 KONTANTEN er et samarbejde mellem Nokas og en række pengeinstitutter omkring pengeautomater og indbetalingsløsninger.

  • Pengeinstitutter, der er tilknyttet KONTANTEN kan tilbyde deres kunder mulighed for at hæve og indsætte kontanter i alle tilknyttede ATM’er samt bruge døgnboksene til døgnboksindbetalinger.
  • Indtil nu har løsningen været tilgængelig for pengeinstitutter på BEC-datacentralen, men nu er der også åbnet op for pengeinstitutter tilknyttet SDC-datacentralen. Middelfart Sparekasse, der tilknyttet SDC, har kørt pilot på KONTANTEN i oktober, og næste pengeinstitut på KONTANTEN er Sparekassen Kronjylland.
  • Der er 262 pengeautomater og 133 døgnbokse med i løsningen.

Pengeinstitutter der er tilknyttet på nuværende tidspunkt
Danske Andelskassers Bank, Faster Andelskasse & Oikos, Frørup Andelskasse, Fynske Bank, Handelsbanken, Hvidbjerg Bank, Lollands Bank, Merkur Andelskasse, Middelfart Sparekasse, Møns Bank, Nykredit, Spar Nord, Totalbanken og Vestjysk Bank. Middelfart Sparekasse og Sparekassen Kronjylland. Og flere SDC-pengeinstitutter er på vej.